kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Özel Güvenlik Sertifikası Nasıl Alınır?

Özel Güvenlik Sertifikası nasıl alınır? Şartları nelerdir? Özel Güvenlik Sertifikası ücreti ne kadardır? Kimler özel güvenlik olabilir? Özel güvenlik kursunda işlenen dersler nelerdir? Kurs süresi toplam kaç saattir? Özel güvenlik görevlisi nerede çalışır? Silahlı ve silahsız sertifika ücreti ne kadardır?

A+
A-

Özel güvenlik görevlisi olmak isteyen adayların ilk araştırdıkları şey sertifika ücreti ne kadardır? Sertifika nereden alınır, eğitim süresi kaç saattir, eğitimde yer alan dersler nelerdir gibi pek çok merak edilen sorunun cevabını sizler için bu yazımızda paylaştık.

Ülkemizde kolluk hizmeti sunan kamu görevlilerinin yükünü hafifletmek adına onların kanunen zorunlu haller dışında müdahale etmedikleri alanlarda güvenlik ve asayişin sağlanabilmesi için özel güvenlik görevlisi yetkili kılınmaktadır. Özel güvenlik mesleği : Belirli şartlara haiz kişilerin önceden belirlenen bir eğitim sürecine tabi tutulduktan sonra, yapılan sınavı kazanarak sertifika0 almaya hak kazanan özel güvenlik görevlilerince yerine getirilen meslektir. Özel güvenlik görevlisi olabilmek için her şeyden önce yasalarca belirlenmiş şartları taşıyor olmak ve bu şartlara yapılacak sınav öncesinde sahip olmak gerekmektedir. Bu şartları taşıyan kişilerin açılan özel güvenlik kurslarına katılmaları da şarttır. Bu kurslarda verilen dersleri takip ettikten sonra yapılan test sınavını da başarıyla geçen kişiler özel güvenlik sertifikası almaya hak kazanmaktadır. Biz de yazımız devamında ülkemizdeki istihdam alanı her geçen yıl artan özel güvenlik mesleğine sahip katılmayı düşünenler için özel güvenlik sertifikası nasıl alınır? Özel güvenlik sertifika ücreti ne kadar olmuştur? Silahlı ve silahsız sertifika şartları nelerdir? Sorularını cevaplayacağız.

Özel Güvenlik Sertifikası Nedir, Nerelerde Kullanılır?

Özel Güvenlik Sertifikası : Kamusal yetki ve alan dışında kalan kişileri, kurumları veya varlıkları korumak ve bu korumayı sağlayacak güvenlik hizmetini yerine getirebilmek için yetkili kurumlarca yasalara uygun şartları yerine getiren kişilere verilen resmi bir belgedir. Özel güvenlik sertifikasına sahip olanlar : Mesire yeri, park, bahçe, sahiller gibi yerler ile kamuya açık olmakla beraber festival ve benzeri etkinliklerde özel veya tüzel kişilerce kiralanarak kullanıma açılan alanlar ile belediyelerce işgaliye ücreti alınan veya kuyumcular çarşısı gibi para ve emtianın yoğun olduğu yerlerde görevlerini ifa ederler.

Özel Güvenlik Görevlileri Nerelerde Çalışmaktadır?

Özel güvenlik görevlileri birçok yerde, alanda ve bölgede çalışabilmektedir. Bu yerler içerisinde: Konutlar, siteler, lojmanlar, alışveriş merkezleri, fabrikalar, tesisler, iş yerleri, özel hastaneler, havuzlar, statlar, okullar, üniversite kampüsleri, sanayi bölgeleri ve havalimanları/havaalanları gibi yerler ilk akla gelenlerdir. Kamu kurum ve kuruluşlarına ait park, bahçe, lojman, bina, tesis, fabrika, iş sahası ve taşınır demirbaş sahası gibi yerlerde de özel güvenlik görevlileri çalıştırılmaktadır. Bu saydıklarımıza her yıl yeni yerler ve alanlar eklemekle birlikte ve buna müteakip özel güvenlik görevlisi ihtiyacı da artmaktadır. ÖGG’lerin çalışma alanlarına göre; Bazı yerler için silahlı özel güvenlik sertifikası ve bazı yerler içinse silahsız özel güvenlik sertifikası alınması zorunlu kılınmıştır. Kimi yerde silahlı güvenlik sertifikası zorunlu tutulurken, kimi yerde ise silahsız sertifika yeterli bulunmaktadır. Şimdi bu sertifikaları nasıl alınacağına göz atalım.

Özel Güvenlik Sertifikası Nasıl Alınır?

Özel Güvenlik Sertikası almak için belirlenen sertifika şartları şunlardır:

  • Vatandaşlık Şartı / Kriteri : Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. Ülkemizde oturma izni olanlarda sertifika alabilir. Oturma izni olmayan ve geçici süreliğine ülkemize gelen yabancılar özel güvenlik görevlisi olamazlar ve ÖGG sertfikası alamazlar.
  • Eğitim Şartı / Kriteri : Silahlı sertifika alabilmek için en az lise ve dengi okuldan mezun olmak gerekir.
  • Yaş Şartı / Kriteri : Silahlı özel güvenlik sertifikasını almak için en az 21 yaşını tamamlamış olmak gerekir.
  • Cezai Durum Ehliyeti Şartı / Kriteri : Taksirli suçlar dışında, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis cezası almamış olmak gerekir. Ayrıca; FETÖ, PKK, PYD gibi terör örgütleri ile iktisap içinde bulunan kişilerin tespit edilmeleri durumunda sertifika almaları engellenir.
  • Vatandaşlık Haklarından Yararlanma Şartı / Kriteri : Kamusal haklardan yararlanma konusunda yasaklı olanlar sertifika almaya hak kazanamazlar.
  • Fili Ehliyeti Şartı / Kriteri : Özel güvenlik olmaya engel durumu olanlar sertifika almaya hak kazanamazlar. Akıl hastalığı, akıl bozukluğu, engelli, aksayarak yürüme gibi durumların varlığı silahlı sertifika almaya engeldir.
  • Belge Şartı / Kriteri : Özel Güvenlik sertifikası almak için şartları ilanda belirtilen bazı belgelere de sahip olmak gerekmektedir.

Silahsız özel güvenlik sertifikası almak isteyenlerin 18 yaşını tamamlamış olması ve en az ilköğretim veya ortaokul mezunu olması yeterli kabul edilmektedir. Silahlı özel güvenlik sertifikası için belirlenmiş olan diğer şartlar, silahsız özel güvenlik sertifikası alabilmek için de geçerlidir.

Özel Güvenlik Kursu Eğitim Süresi Kaç Saattir?

Özel güvenlik sertifikası almayı düşünenler, başvuru kayıt zamanında bulundukları ilde yer alan ve sertifika veren kurslara kayıt yaptırmak zorundadır. Kurslarda 120 saat sürecek bir eğitim programıyla silahlı sertifika eğitimi verilmektedir. Silahsız sertifika almak isteyenler için ise 100 saat sürecek bir eğitim verilecektir. Silahlı eğitimi ile silahsız eğitimi arasında 20 saatlik bir fark vardır.

Adaylar, kurs eğitimi sonunda EGM Özel Güvenlik Dairesi Başkanlığı tarafından önceden belirlenen tarihlerde yapılacak yazılı sınava katılacaktır. Kurslarda gösterilen ders içerikleri içerisinden 100 test sorusu cevaplanacaktır. Bu test sınavında başarısız olan adaylar tekrar eğitim kursuna katılmaksızın, üç kez daha test sınavına katılabilecektir.

https://www.tercihiniyap.net/wp-content/uploads/2021/10/5887-1-fa4dbc9e514b15f90fb3c0931b7bf2a1.jpg

Yazılı sınavla birlikte silahlı özel güvenlik sertifikasına sahip olmak isteyenler bir de poligonda atış sınavına katılacaktır. Bu sınavda adaylar, 25 mermilik atışta 15 isabetli atış hedefini tutturmak zorundadır, bu hedefi tutturamayan adaylar silahsız sertifika almaya hak kazanacaktır. Her iki sınavı da başarıyla geçen adaylar, silahlı özel güvenlik sertifikası almaya hak kazanacaktır.

Sınavları başarıyla tamamlayan adayların kimlik kartı alabilmeleri için: İkamet ettikleri İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Özel Güvenlik Şube Müdürlüğü’ne istenilen belgelerle birlikte müracaat etmeleri gerekecektir. Adayların kimlik kartları valilik tarafından ikamet adreslerine gönderilecektir.

Özel Güvenlik Kurslarında Yer Alan Dersler Nelerdir?

Özel güvenlik kurslarında silahsız ve silahsız özel güvenlik temel eğitimi için 100 saat ders verilmektedir. Bunun yanı sıra silahlı özel güvenlik eğitiminde 20 saat silah bilgisi ve atış dersi verilmektedir. Derslerin içerikleri şöyledir:

  • Özel güvenlik hukuku ve kişi hakları dersi toplam 20 saat
  • Güvenlik tedbirleri dersi toplam 20 saat
  • Etkili iletişim dersi toplam 12 saat
  • Temel ilk yardım dersi toplam 10 saat
  • Kalabalık yönetimi dersi toplam 10 saat
  • Kişi koruma dersi toplam 9 saat
  • Yangın eğitimi dersi toplam 8 saat
  • Güvenlik sistem ve cihazları dersi toplam 5 saat
  • Genel kollukla ilişkiler dersi toplam 4 saat
  • Uyuşturucu madde bilgisi dersi toplam 2 saat
  • Silahlı özel güvenlik sertifikası için silah bilgisi ve atış dersi toplam 20 saat

Bu derslerle birlikte, özel güvenlik sertifikasına sahip olan ÖGG’ler her 5 yılda bir kez sertifikalarını yenilenmek zorundadır. Yenileme eğitimi silahsız özel güvenlik sertifikasına sahip olanlar için 50 saatten oluşurken, silahlı özel güvenlik sertifikasına sahip olanlar fazladan 10 saat silah bilgisi ve atış dersini de alarak, 60 saatlik bir programa tabi tutulmaktadır.

Özel Güvenlik Sertifika Ücreti Ne Kadar Olmuştur?

  • Silahlı Özel Güvenlik Sertifikası Ücreti : Kurs ücreti, sağlık raporu ücreti, poligon ücreti ve kimlik harç ücreti toplamı 2.500 TL ile 2.750 TL arasında tutmaktadır.
  • Silahsız Özel Güvenlik Sertifikası Ücreti : Kurs ücreti, sağlık raporu ücreti ve kimlik harç ücreti toplamı 1.850 TL ile 2.100 TL arasında tutmaktadır.
Yorumlar

  1. Himmet Avatar Himmet dedi ki:

    Güvenlik olmak istiyorum